Slaapproblemen bij baby’s en kinderen

Slapen is een belangrijke voorwaarde voor een goede ontwikkeling van je baby; maar ook baby’s en kinderen kunnen slaapproblemen hebben. Er zijn verschillende vormen van slaapproblemen bij baby’s en kinderen, zoals niet kunnen inslapen, niet doorslapen of slechts kort slapen.

Wat kan de osteopaat voor je kindje betekenen bij slaapproblemen?

Als je met je baby in mijn praktijk komt, wordt in het eerste consult besproken hoe het slapen van je baby gaat en wat je al hebt geprobeerd. Daarna ga ik je baby onderzoeken, o.a. op bewegingsbeperkingen.
Ik behandel vervolgens met zachte technieken de eventuele bewegingsbeperkingen van de schedel, de nek en de wervelkolom, omdat ik daarmee invloed heb op verschillende delen van het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de balans in het zenuwstelsel verbeterd en ontstaat er meer rust in het lichaam van je baby. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering en daarmee op het slapen van je kindje. Tijdens de behandeling gebruiken ik een groot kussen tussen de ouder en mijzelf op schoot, voor een comfortabele behandeling van je baby.

Bij wat oudere kinderen kunnen de behandelingen zeer divers zijn, naar gelang de problematiek en leeftijd van je kind. Dit vraagt een specifieke aanpak per kind. Een standaard behandeling is daarom hier moeilijkte omschrijven.
Een voorbeeld: kleine en grotere bewegingsbeperkingen in het lichaam – bijvoorbeeld de rug, het bekken of tussen de organen – kunnen zodanig prikkels geven dat een kindje niet goed tot rust komt om in te slapen. Of deze kunnen ‘s nachts ontstaan als de organen actief zijn, waardoor een kindje wakker wordt. Ik spoor deze bewegingsbeperkingen op met mijn handen en mobiliseer deze, zodat de prikkels wegvallen en een kindje weer kan doorslapen.

Maak online een afspraak