Rugklachten

Lage rugklachten zijn één van de meest voorkomende klachten die ik zie in mijn praktijk.
Lage rugklachten bevinden zich, zoals het woord al zegt, onderin de rug. De oorzaak kan zich echter ergens anders in het lichaam bevinden. Daarom is de behandeling van lage rugpijn voor iedere persoon anders. De oorzaken moeten ruimer worden gezocht dan ter hoogte van de lage rug. Als osteopaat onderzoek ik welke invloed een bewegingsverlies heeft op een andere plek in het lichaam. Niet alleen de plek waarin de klacht zich bevindt wordt behandeld, maar ook de regio’s die mede verantwoordelijk zijn voor de klacht. Het komt regelmatig voor dat de pijn die iemand aan één kant voelt, voortkomt uit een blokkade aan de andere kant. De compensatie die het lichaam normalerwijze instelt om de blokkade op te lossen, kan dan niet meer volgehouden worden door het lichaam en is dus een gevolg, niet de oorzaak. Klachten komen daaruit voort. De blokkade moet dan opgelost worden zodat een compensatie niet meer nodig is.
Vaak komen lage rugklachten voort uit de organen van de (onder)buik en zijn er bijkomende klachten rondom stoelgang, plassen, menstruatie, prostaat en veel andere. Vanuit de lage rug kunnen pijn of tintelingen naar billen en benen ontstaan, maar ook opgaande rugklachten of zelfs hoofdpijn.
Een andere oorzaak van lage rugklachten is een blokkade in de voet bijvoorbeeld. Dit geeft een veranderde belasting van de voet en vervolgens via het been, de heup en het bekken ook een verandering in de rug. Het kan dus ook zijn dat de voet behandeld moet worden om rugklachten op te lossen.

Wat kan de osteopaat voor je betekenen bij rugklachten?

De osteopaat zal bij rugklachten alle aspecten onderzoeken die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar je last van hebt. Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken.

Maak online een afspraak