Groeipijn

Groeipijn komt eigenlijk altijd in de benen voor. De pijn zit hem dan in de spieren van de bovenbenen, in knieholtes of in het scheenbeen. De groeipijn komt voor bij zowel jongens als meisjes, meestal tijdens een groeispurt. Groeipijn komt bij meisjes meestal voor tussen ongeveer 9 en 13 en bij jongens tussen 8 tot 16. Maar de klachten kunnen zich ook al op eerdere leeftijd manifesteren, al vanaf de leeftijd van 3 jaar. De meeste kinderen ervaren de klachten in de avond. Na een drukke dag met meer belasting is de kans op klachten groter. De benen worden meer belast dan de armen, waardoor de klachten meer in de benen voorkomen.
Ondanks dat de pijn ‘groeipijn’ genoemd wordt, is het eigenlijk niet zo dat de pijn door het groeien van de botten en gewrichten wordt veroorzaakt. Sterker nog, van de pijn is geen enkele oorzaak bekend. Dit maakt dat er veel verschillende theorieën zijn over waar de groeipijn vandaan komt. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat de botten sneller groeien dan het weefsel eromheen: de spieren, pezen en vliezen.

Wat kan de osteopaat voor je kind betekenen bij groeipijn?

Osteopathie is een zachte en veilige behandelingsmethode. Bij groeipijn is er altijd sprake van bewegingsverliezen die de problemen veroorzaken. Als osteopaat spoor ik de bewegingsverliezen of blokkades in het lichaam op en behandel deze. Zij verstoren immers de algemene balans in het lichaam. Vooral de mobiliteit van de onderste ruggenwervels en het bekken spelen hierbij een grote rol.
Hierna kunnen lokale technieken zowel op de botten zelf als op het bindweefsel eromheen toegepast worden, zodat het groeiende lichaam weer in staat is om zich aan de passen aan de constante veranderingen. De groeipijnen zullen dan snel tot het verleden behoren.

Maak online een afspraak