Afvlakking van de schedel

Een afgeplat hoofdje is een schedelvervorming die ontstaat als een baby te vaak en te lang in een voorkeurshouding ligt. Doordat de schedel van een baby nog week is, kan hij gemakkelijk vervormen. Bij een voorkeurshouding van je kindje wordt bij het liggen steeds dezelfde zijde van het hoofdje belast. Hierdoor ontstaat een afvlakking van het hoofdje. Vaak zie je de afvlakking aan één zijde op het achterhoofd, maar soms ook in het midden.
Ook kan een afvlakking ontstaan door een ligging tijdens de zwangerschap met druk aan een zijde op het hoofdje of doordat er door de bevalling een verkeerde positie is ontstaan van de schedelbasis. Er zal dan niet alleen een afvlakking zijn zoals bij een voorkeurshouding, maar in het hele hoofdje zijn verschillen te zien. Zo kunnen bijvoorbeeld de oren niet op dezelfde hoogte staan of is er verschil in de grootte van de oogkassen.
Regelmatig zie je naast de afvlakking ook bijkomende problemen als spugen, buikkrampjes of slaapproblemen.

Wat kan de osteopaat betekenen voor je baby?

Het is bij een afvlakking van het hoofdje heel belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden en te behandelen. Bij het onderzoek wordt je kindje daarom volledig onderzocht. Hoe eerder de behandeling begint, des te sneller het resultaat van de behandeling. De osteopaat onderzoekt het lichaam van je baby op verminderde beweeglijkheid en behandelt deze met zachte aanrakingstechnieken, zodat het hoofdje, schedelbotten en wervelkolom vrij kunnen bewegen.

Maak online een afspraak