testbutton*Het boeken van een kort consult is alleen bedoeld voor vervolgafspraken voor baby’s!

Welkom

Wat doet de osteopaat?
Een osteopaat onderzoekt en behandelt de beweeglijkheid van het lichaam als één geheel, voornamelijk door te voelen met zijn handen. De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht, dit is niet altijd de plek waar de klacht zich uit. De patiënt kan ergens pijn ervaren terwijl de oorzaak zich elders in het lichaam bevindt. Het kan zijn dat twee personen met schijnbaar dezelfde klacht een totaal andere behandeling ondergaan, omdat de oorzaak verschillend is.

Ook komen patiënten wanneer er geen medische oorzaak voor hun klachten gevonden wordt. Dit kan zinvol zijn, omdat een osteopaat, anders dan andere beroepen in de gezondheidszorg, naar de samenhang van het gehele lichaam kijkt en dit als zodanig behandelt.

Osteopathie onderscheidt zich van andere gezondheidsberoepen door een  behandelmethode waarbij de beweeglijkheid van de schedel, het houdings- en bewegingsapparaat en de organen wordt beoordeeld. Het lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Dat zijn bewuste bewegingen zoals lopen of iets pakken, maar ook onbewuste bewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het samentrekken van de hartspier en het op en neer gaan van de ribbenkast bij de ademhaling. Zelfs de organen waar we zelden bij stilstaan bewegen voortdurend. Zo leggen de nieren ongeveer 600 meter per dag af op de beweging van het middenrif. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. 
Wanneer een onderdeel van het lichaam niet goed beweegt, kan dit ook elders in het lichaam klachten veroorzaken. Dit komt doordat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door zenuwen, bloedvaten, spieren en andere structuren.
Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte, geboorte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Het lichaam zal eerst proberen om zich aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit aanpassingsvermogen afneemt, ontstaan er klachten.

Ewald Hams DO-MRO
“Een goede osteopaat behandelt de patiënt en niet de klacht. Het kan zijn dat twee personen met dezelfde klacht (bijvoorbeeld hoofdpijn) een totaal andere behandeling ondergaan aangezien de oorzaak verschillend kan zijn”.

Osteopathie is er voor volwassenen, kinderen en baby’s. Ook zwangeren met klachten kunnen prima behandeld worden. Dit biedt een beter verloop van de zwangerschap en de bevalling.

Osteopathie wordt veel toegepast bij patiënten uit het grijze gebied: wel klachten, maar geen (duidelijk) aanwijsbare medische oorzaak. De patiënt hoort dan vaak de opmerking: “U moet er mee leren leven” of “we kunnen niets bij u vinden”.

Osteopathie is geen vervanging voor de huisarts of de specialist.

Wilt U meer uitgebreide informatie hebben over osteopathie, de behandelmethode en de wetenschappelijke onderbouwing, bezoek dan de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.

Download hier de folders over osteopathie: