Stress

Stress wordt door de meeste mensen gezien als een psycho- emotionele klacht, maar stress is veel meer! Stress is niet alleen van de geest. Het lichaam kan namelijk ook stress ervaren in relatie tot lichamelijke inspanning, hormonen, voeding, warmte of koude etc etc. Kortom ontregeling op vele vlakken. Iemand met stress staat dan “aan”.
In het lichaam wordt dan je stress-systeem actief. Dat is maar goed ook, want dit systeem probeert jouw stress te reguleren. Dat gaat vaak ook goed, zolang het maar niet te lang duurt. Dan is het net zo als bij bijvoorbeeld een langdurig hoge bloeddruk (ook een stress!): het lichaam of een lichaamssysteem begint te protesteren.
Als het hele lichaam reageert merk je dat bijvoorbeeld aan zweten (terwijl je het mogelijk zelfs koud hebt) of gespannenheid, slaapproblematiek, maar ook een verstoorde buikfunctie (diarree) of hormonale ontregeling.

Wat kan de osteopaat betekenen bij stress?

Als stress langdurig overheerst, kan dat de normale balans tussen je stress- en rustsysteem verstoren. De osteopaat heeft juist hier vaak mogelijkheden voor begeleiding en zal o.a. aandacht besteden aan de balans tussen "aan en uit".
Een gedegen onderzoek naar de oorzaak van stress is nodig. Samenloop met andere therapieën komt regelmatig voor bij stress.

Maak online een afspraak