Darmklachten

Er zijn diverse redenen voor darmklachten. Dat kunnen structurele klachten zijn zoals door poliepen, divertikels of ziektes als Crohn of colitis ulcerosa. Allergieën en intoleranties voor voeding kunnen darmklachten veroorzaken. Darmklachten zijn een veel voorkomende reden voor rug-, nekklachten en hoofdpijn.
Ongeveer twintig procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS). De hoofdklacht is buikpijn, een veranderde ontlasting (dun of of juist hard) en problemen met de frequentie hiervan. De ontlasting komt veel vaker of juist minder vaak dan normaal. Daarnaast zijn er vaak klachten als misselijkheid, een vol gevoel, hoofdpijn en vermoeidheid.
Wat gaat er mis in de darm bij een prikkelbare darm?
Door ontstekingen of trauma’s (grote of vele kleintjes) vermindert de mobiliteit van de bindweefselvliezen. Dit geeft een verminderde weerstand en grotere kans op ontstekingen. Ontstekingen veroorzaken littekens en deze geven veranderingen in de darmwand. Hierdoor kunnen er krampen of juist verslapping en stagnatie ontstaan.
Soms ligt de oorzaak ergens anders, bv. door stuwing in de lever. Hierdoor kunnen de darmen hun bloed niet kwijt en ontstaat er ook stuwing en zwelling in de darmen wat direct invloed heeft op de darmwerking. Ook na corona zie ik veel darmproblemen in mijn praktijk.

Wat kan de osteopaat voor je betekenen bij een prikkelbare darm?

Als osteopaat richt ik me op de functionele kant van de darmklachten bijvoorbeeld stoelgangproblemen, een opgezette buik of aambeien.
De osteopaat spoort de oorzaak van je klacht op bij prikkelbare darm. Er wordt dus niet alleen naar de darm zelf gekeken, maar hij onderzoekt ook bijvoorbeeld de borstkas, wervelkolom, schedel, het middenrif en de lever.
Het onderzoek en de behandeling van de osteopaat is dus gericht op alle relaties die de darmfunctie kunnen belemmeren. De osteopaat heeft door de behandeling invloed op de beweeglijkheid van de vliezen rondom de darmen, op de mobiliteit van de darmen zelf, op de aanhechtingen van de vliezen, de wervelkolom en de schedel. Hierdoor kan de osteopaat veel invloed uitoefenen op de bezenuwing en de doorbloeding van de darmen.
Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het klachtenbeeld, dus dat zal ook door de osteopaat meegenomen worden in de behandeling.

Maak online een afspraak