testbutton*Het boeken van een kort consult is alleen bedoeld voor vervolgafspraken voor baby’s!

Welkom

Zwangerschap en geboorte kunnen voor zowel moeder als baby aanleiding zijn voor het ontwikkelen van klachten. De geboorte is een van de meest stressvolle gebeurtenissen voor het menselijk lichaam. Enorme krachten werken in op het lichaam van moeder en kind. Dit vraagt om een groot aanpassingsvermogen van het lichaam. Indien de krachtsinwerking te sterk is geweest kan het zijn dat het lichaam niet in staat is om de spanning en het daardoor ontstane bewegingsverlies op te vangen. De osteopaat heeft als belangrijkste taak spanningen en bewegingsverlies op  te lossen.

Behandeling bij  baby’s
Baby’s en kinderen blijken bijzonder goed te reageren op osteopathische behandelingen. Als gecertificeerd “osteopaat bij kinderen” beschik ik over de noodzakelijke kennis en ervaring om bij baby’s en kinderen op een veilige manier, effectief veranderingen in spanningen en beweeglijkheid  van het lichaam teweeg te brengen.

De osteopathische benadering van een pasgeborene of ouder kind is niet veel anders dan die van een volwassene. Nu zal er ook een anamnese plaatsvinden, maar die verloopt via de ouders. Als osteopaat zal ik naast de anamnese ook heel veel informatie uit de observatie en onderzoek halen. Voor het onderzoek wordt uw kind uitgekleed op luier of onderbroek na. Uw kind wordt nauwkeurig geobserveerd. Als osteopaat zal ik – net zoals bij een volwassene – het hele lichaam van uw kind onderzoeken.
Uit onderzoek is gebleken dat een snelle of langzaam verlopen bevalling, tang- of vacuümpompverlossing de kans op overmatig huilen, overstrekken, onrustig bewegen  m.n. van armen/benen, voorkeurshouding van hoofd of romp, darmkrampen en een verstoord slaap-waakritme in de hand kan werken. Bij de behandeling van kinderen worden uitsluitend zachte en subtiele technieken gebruikt. Een baby wordt bij een behandeling niet geforceerd in bepaalde posities gehouden.

Tip! Het is handig dat een baby niet kort voor het consult gevoed wordt. Een flesje (afgekolfde) melk meenemen om te kunnen geven tijdens onderzoek en behandeling blijkt juist vaak een goed “troostertje”.

Behandeling bij kinderen
Niet alleen baby’s bezoeken de praktijk, ook peuters en schoolgaande kinderen en kinderen in de puberteit weten de weg naar de praktijk te vinden. Enkele klachten waarvoor een behandeling wordt aangevraagd zijn: onrust, concentratieproblemen, onhandige motoriek, scheefstand van nek- en of rug, problemen met slapen, bedplassen, scheelkijken, KNO-klachten, hoofdpijn en darmklachten.

Onrust tijdens de behandeling kan de behandeling onnodig verstoren. Het is niet altijd handig om broertjes en zusjes mee te nemen tijdens een afspraak. Bedenk steeds voor wie het consult is bedoeld.

Een bezoek bij de osteopaat is een nieuwe beleving voor het kind en vaak ook voor de ouders. Een wat ouder kind is nieuwsgierig en daarom is het goed om uw kind voor te bereiden op het osteopathisch onderzoek en de behandeling. Vertel hem of haar dat jullie naar een osteopaat gaan en vertel ook waarom. Als ouder kunt u bijdragen aan een rustige behandeling door op voorhand spelenderwijs uw kind te vertellen en te laten voelen dat de osteopaat de voeten, de knieën, het bekken, de handen, de armen, de nek en hoofd zal aanraken. Vertel hem of haar dat uw kind een tijd op een behandeltafel zal liggen of zitten. Dit is soms een hele opdracht. Denk er dus aan om een speelgoedje, een speen of een flesje drinken mee te nemen. Jonge kinderen hebben graag bekend speelgoed om zich heen. Bij de behandeling van kinderen worden uitsluitend zachte en subtiele technieken gebruikt.

Osteopathie is geen vervanging voor een behandeling door een (kinder)arts. Raadpleeg bij ziekte of acuut letsel altijd eerst de arts.

Behandeling bij moeder
“Osteopaat bij kinderen” geeft de indruk dat een gespecialiseerd osteopaat alleen kinderen onderzoekt en behandelt. Dit is echter een misverstand. De kennis en kunde van een osteopaat bij kinderen omvat alle aspecten bij zowel moeder als kind rondom zwangerschap, geboorte tot en met de kinderleeftijd.

Ook zwangeren met klachten kunnen prima behandeld worden. Dit kan een beter verloop bieden van de zwangerschap en de bevalling.